< Terug naar overzicht

Wat kies jij: voorop of achteraan lopen?

Hoe blijf je als organisatie vooroplopen? Voorlopen op de continu veranderende vraag van je klanten. Voorlopen op je concurrenten, die zich ook blijven ontwikkelen en steeds slimmer worden. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie het verschil blijft maken in de markt? En dat je de flexibiliteit hebt om met alles veranderende ontwikkelingen zoals COVID-19 om te kunnen gaan? Vragen die hoog op de agenda staan binnen de maakindustrie en groothandel. Branches waar wij al ruim 10 jaar mee samen werken. Onze opgedane ervaring en kennis delen we graag met jou. Om jouw organisatie te helpen om die voorloper te blijven of te worden!

blog wat kies jij voorop of achteraanlopen

Vooroplopen door te digitaliseren

De noodzaak om te veranderen komt niet altijd van binnenuit, maar wordt vaak ingegeven door externe factoren. Externe factoren waar je als organisatie geen of nauwelijks invloed op hebt. Maar waarvan je het effect wel kunt beïnvloeden. Externe factoren zijn bijvoorbeeld klanten die ineens andere eisen stellen, concurrenten met onverwachte innovaties of een tekort aan arbeidskrachten. Herken je ze? En wat denk je van COVID-19? Dit leverde enorme beperkingen op en vroeg om heel veel flexibiliteit.

Deze externe factoren kun je niet beïnvloeden. Wat je wel kunt beïnvloeden is hoe je er als organisatie mee omgaat. Eén van die manieren is het digitaliseren van de supply chain binnen je organisatie. Een digitale supply chain helpt meer inzicht te krijgen in de keten, betere en nauwkeurige voorspellingen te doen, processen te automatiseren en de klanttevredenheid te vergroten. Bovendien stelt het een organisatie in staat om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Digitaliseren van de supply chain: waarom nu wel of niet?

De ene organisatie heeft al grote stappen gezet en bevindt zich in de fase van het optimaliseren van processen en automatiseren. De andere organisatie staat aan de vooravond van de digitaliseringsslag. En er zijn organisaties die hopen het de komende 5 jaar van hun agenda af te kunnen houden. Wat zijn de redenen waarom organisaties wel of niet nu kiezen voor digitalisatie?

Niek Geene, Business Consultant bij Quinso: ‘Er zijn verschillende redenen waarom organisaties hun supply chain digitaliseren. Maar misschien nog wel interessanter: ook redenen waarom ze er nog niet aan begonnen zijn.’

Een belangrijke reden waarom organisaties wél aan de slag gaan met digitaliseren is het voorbereid willen zijn op de veranderende klantvraag. Klanten weten dat er veel mogelijk is en verlangen daardoor ook steeds meer van organisaties. Denk hierbij aan personalisatie, kleinere batches en 24/7 weten waar hun bestelling is. De klant bepaalt steeds vaker, niet de fabrikant of de groothandelaar. Organisaties die hun supply chain digitaliseren, kiezen ervoor om niet door hun klanten verrast te worden, maar zijn al klaar voordat de vraag van de klant ontstaat. Zij verrassen dus juist zelf hun klanten! Een toekomstgerichte blik voor het voortbestaan en de groei van hun organisatie.

Een andere belangrijke reden om te digitaliseren is inzicht hebben in de supply chain om voorbereid te zijn op onvoorziene gebeurtenissen zoals COVID-19 of de blokkade van het Suezkanaal. Tijdens de sessie Loop voorop! Digitaliseer de supply chain gingen we dieper in op deze en andere redenen waarom organisaties ervoor kiezen om nu te digitaliseren.

Zoals gezegd zijn er ook organisaties die bewust kiezen om nu niet te digitaliseren. Bijvoorbeeld organisaties die sterk winstgevend zijn en daardoor geen noodzaak ervaren om te veranderen, met alle risico’s die daarbij komen kijken. Vragen die zij zichzelf stellen, zijn: ‘Nu is niet het moment, maar wanneer wel? En als het zover is, hoe pakken we dat aan op een manier die zo min mogelijk negatieve invloed heeft op het resultaat van de organisatie?’

Discovering: samen ontdekken wat voor jou de beste route is

Daarop geeft Rick Konings, ook Business Consultant bij Quinso, graag antwoord: ‘Het moment, het tempo en vooral de route zijn voor elke organisatie anders. De strategie van de organisatie is hierin leidend. Waar wil je over 5 jaar staan? Wat zijn je doelstellingen? En welke bijdrage kan digitalisering daaraan leveren?’

Vanuit Quinso denken we niet in IT oplossingen, maar in businessvoordelen. Dat is ook de reden waarom we altijd starten met inzicht krijgen in de strategie, doelen en pijnpunten van de organisatie. Gevolgd door een analyse waarin we met verschillende door onszelf ontwikkelde tools en methodes tot een advies komen. Een advies wat voor jouw organisatie de beste route is in de digitaliseringsslag. Het is een fase van samen ontdekken: de Discovering Fase!

Een verrassend advies voor CoreDux

Een voorbeeld dat deze aanpak tot een onverwachte én betere uitkomst kan leiden, is het project dat wij gedaan hebben voor CoreDux, ontwerper en producent van lay-out systemen voor gas en vloeistof transport. Zij hadden voor ogen om hun digitaliseringsslag te starten met de implementatie van SAP S/4HANA. Uit onze analyse bleek echter dat hun grootste uitdagingen daarmee niet opgelost werden. Ons advies was om te starten met het digitaliseren van de shopfloor. Door onze heldere analyse was de keuze voor die stap door hen snel gemaakt.

Soms liggen problemen in andere processen dan dat organisaties denken. Met onze businesservaring en -kennis, procesdenken en ook de frisse buitenstaandersblik, kunnen wij het verschil maken in de juiste digitaliseringsroute. Meer over dit project lees je hier: Coredux gaat naar een volledig transparant productieproces met Quinso

De business expert voor Yanmar

Ook organisatie Yanmar Marine International, producent van motoren voor pleziervaart en commerciële vaart, hebb

en wij begeleid in het digitaliseren van hun supply chain. Over de rol daarin van Quinso, zegt Daisuke Suzuki, projectleider vanuit Yanmar: ‘Quinso consultants wisten binnen de kortste keren tot in detail hoe onze business werkt, soms beter dan wijzelf. Ze namen ons stap voor stap mee in de ontwikkeling van onze businessprocessen waardoor we als bedrijf echt zijn gegroeid’.

Jij kiest voor vooroplopen!

Vooroplopen door het digitaliseren van de supply chain. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We organiseerden voor een enthousiaste groep van managers in de supply chain, IT en logistiek een interactieve sessie over het digitaliseren van de supply chain. Een groep met eenzelfde ambitie: voorloper worden of blijven in hun branche!

Niek Geene vertelde hen over wat voor organisaties de redenen zijn om niet te digitaliseren. Maar uiteraard ook waarom organisaties er juist wél voor kiezen. Wat het hen oplevert. Rick Konings nam hen mee in de methodiek die wij als Quinso ontwikkeld hebben om organisaties te helpen bij het bepalen van hun eigen route in de digitaliseringsslag.

Michiel van Montfort inspireerde de deelnemers vanuit zijn dagelijkse praktijk als innovatiemanager bij MCB. Een verhaal wat tot veel herkenning leidde.

Bekijk de sessie terug om nieuwe inzichten rondom de digitaliseringsslag in de supply chain van jouw organisatie te krijgen.

Kies jij ervoor om voorop te lopen?

Over Niek Geene
Niek Geene is ruim 11 jaar Business Consultant bij Quinso met een integrale business focus op de supply chain in de maakindustrie.

Over Rick Konings
Rick Konings is Senior Consultant met ruime expertise in Intelligent Enterprise, digitale transformatie, Industry 4.0 en stimulering van procesverbetering met SAP S/4HANA Cloud.

Deel:

Oplossingen uit dit artikel

RISE with SAP

Maak de transformatie van jouw bedrijf eenvoudiger. RISE with SAP met de diensten en expertise van Quinso is alles wat je nodig hebt.

Gerelateerd