Den Braven is een multinational met ongeveer 1.200 medewerkers, verdeeld over 8 productielocaties en 25 verkoop- en distributiekantoren. Daarnaast beschikt Den Braven over een wereldwijd netwerk van distributiepunten. Vanaf de oprichting in 1974 is Den Braven gespecialiseerd in de ISO-gecertificeerde productie van hoge kwaliteit kitten, lijmen, purschuimen en technische aerosols voor de bouwsector en een verscheidenheid aan industriële toepassingen. Het bedrijf heeft zich na een sterke groei gevestigd als marktleider in verschillende landen. Den Braven legt met Quinso directe lijn tussen kantoor- en productievloer.
In 2015 besloot Den Braven Benelux het productieproces van de afdichtingskitten verder te automatiseren, waarbij er een geheel nieuwe verpakkingsstraat werd opgezet. De nieuwe machines in deze straat zijn uitgerust met schermen waarop het Factory Management Systeem (FMS) draait. Deze software maakt het heel
eenvoudig voor operators om orders te starten en terug te melden. De business kwam al snel met het verzoek om de gegevens voor het FMS via SAP aan te leveren. Fred Vugts, ICT Manager bij Den Braven: “IT heeft toen samen met de business geïnventariseerd welke oplossing het meest aan onze behoeften voldeed.”
Quinso: de juiste partner voor Den Braven
De accountmanager SAP van Den Braven had eerder al aangegeven dat SAP Manufacturing Integration & Intelligence (MII) een goede tool zou kunnen zijn voor de interactie. Een nieuwe collega van de IT-afdeling beaamde dat eveneens. “Onze toenmalige SAP partner had geen ervaring met die oplossing”, licht de ICT Manager toe. “Daarom gingen we op zoek naar een leverancier die deze ervaring wél had. Zo kwamen we terecht bij Quinso.” Begin 2015 had Den Braven voor het eerst contact met Quinso en vanaf dat moment ging het snel. Vugts: “In maart deed Quinso een QuickScan, in mei was de kick-off en drie maanden later waren er maar liefst vijf interfaces live.
Real-time communicatie met vijf interfaces
Quinso realiseerde met SAP MII een integratielaag tussen SAP ERP en FMS, waardoor er nu een directe verbinding is tussen de productieen de kantoorvloer. SAP MII fungeert daarbij als een framework waaraan de gebruikersinterfaces worden ‘gehangen’. Quinso ontwierp vijf interfaces voor Den Braven, die ervoor zorgen dat waardevolle informatie – bij elke stap in het productieproces – heen en weer gaat tussen de productievloer en de kantoorvloer. Van het vrijgeven van de order in SAP ERP tot de bevestiging dat de order gereed is.
De voordelen voor Den Braven
De voordelen van deze integratielaag zijn aanzienlijk. Vugts: “We zien nu meteen of alle productieorders vanuit SAP succesvol zijn verzonden naar het FMS. Het FMS geeft de bevestiging via MII ook weer door aan SAP”. Voorheen zond SAP eenzijdig informatie naar het toenmalige SCADA-pakket en was er geen communicatie naar SAP. Een wijziging op de werkvloer werd dus niet teruggekoppeld naar het SAP systeem. “Sinds september 2015 ziet de kantoorvloer altijd de actuele status van orders”, aldus Vugts. “Planners krijgen extra, tussentijdse bevestigingen vanuit de werkvloer en hoeven producten niet meer handmatig terug te melden. Het plannen verloopt efficiënter, de foutmarge is lager en de productiviteit hoger.”
Extended inzicht met de Manufacturing Interface Monitor
De communicatie via SAP MII vindt in principe ‘onder water’ plaats. Om het continue verkeer tussen FMS en SAP ERP zichtbaar te maken voor medewerkers, realiseerde Quinso de Manufacturing Interface Monitor. Deze monitor is flexibeler en overzichtelijker dan de standaard Message Monitor van SAP MII. Vugts: “Met één blik op het scherm weten we precies wat er gebeurt in de vijf interfaces, welke orders zijn doorgekomen en of ze succesvol bij de volgende stap in het proces zijn aangekomen. De IT- en planningsafdeling hoeven niet meer de hele logfile te checken.”
Soepele en foutloze samenwerking met Quinso
Fred Vugts kijkt tevreden terug op het implementatietraject. “De professionals van Quinso zijn betrokken en flexibel. Ze houden zich aan de afspraak en hun specialistische kennis is indrukwekkend. Bij het testen en opleveren van elke interface waren ze bij ons in Oosterhout aanwezig. Zo konden we snel schakelen en écht samenwerken. En ook niet onbelangrijk: ze zijn binnen het budget gebleven.”