Uit onderzoek van SAP blijkt dat veel Nederlandse bedrijven ontevreden zijn over hun supply chain. Reden hiervoor is dat ze vaak te maken hebben met complexe toeleveringsketens waarin verschillende partijen betrokken zijn. Of deze complexiteit komt door een verscheidenheid aan leveranciers, een variatie aan grondstoffen of meerdere productielocaties: data kan helpen bij het ontdekken, analyseren en verbeteren van de processen in de hele supply chain.
Om bedrijven die hiermee aan de slag willen een stap verder te helpen, organiseerde Quinso samen met SAP het event ‘Krijg grip op je supply chain met SAP IBP’. Een middag lang fungeerde ons kantoor en het SAP Experience Center als broedplaats voor supply chain managers, SAP specialisten en planners uit de industrie. Zij kregen inzicht in hoe zij hun supply chain mee kunnen laten bewegen met (on)voorziene omstandigheden. In dit blog blikken we terug op het event en delen we met plezier de 5 takeaways van de sprekers ook met jou.
1. Geïntegreerde planning zorgt voor minder kosten en hogere klanttevredenheid
De eerste takeaway komt van Erik Pricker, Business Planning Manager bij Royal Avebe. Met meer dan 1000 unieke eindproducten, verdeeld over 3 productiesites in Nederland, Zweden en Duitsland, is er een hoge mate van planningscomplexiteit. Tel daar de enorme afhankelijk van de oogst, en dus het weer, bij op en dan weet je dat een flexibele planning cruciaal is.
Op dit moment heeft Avebe drie modules van IBP geïmplementeerd: SAP IBP for Sales & Operations, IBP Response and Supply en IBP for Demand. Na de implementatie van SAP IBP zag Avebe een aanzienlijke verbetering in hun supply chain efficiëntie. “Vraagvoorspellingen werden nauwkeuriger en voorraadniveaus zijn geoptimaliseerd. Hierdoor is ook de productieplanning inzichtelijker en efficiënter geworden. Deze verbeteringen leidden niet alleen tot kostenbesparingen maar ook tot een hogere klanttevredenheid en betrouwbare leveringen”, vertelt Pricker.
2. Laat het systeem voor je werken
Na het verhaal uit de praktijk van Royal Avebe gaan we naar het SAP Experience Center om dieper in te duiken op de mogelijkheden van SAP IBP. Fabiënne van der Wegen, Solution specialist IBP bij SAP, laat ons IBP op een interactieve manier ontdekken. Als gevolg van alle verstoringen in de markt, zoals een pandemie, blokkade in het Suezkanaal en grondstoftekorten, gaan we op zoek naar een manier om snel meer geld te verdienen: we gaan een bank overvallen! Iedere overval valt of staat met een perfecte planning, maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Stel je voor, je wil je organisatie met 10% laten groeien, of in het geval van de Perfect Heist met €15 miljoen euro. Door dit doel in SAP IBP in te voeren kun je dankzij scenarioplanning zien of en hoe dit haalbaar is. Je ziet welke subcontractors er tot je beschikking staan, wat de alternatieven zijn en wat je marge is. Mocht er onverhoopt een resource of subcontractor niet beschikbaar zijn, kun je dankzij de alternatieven tóch je doel behalen.
3. Met de juiste strategie voorbereid op onverwachte gebeurtenissen
Na de overval vervolgt Fabiënne haar verhaal. Goed supply chain management zorgt ervoor dat je organisatie snel kan reageren op (operationele) verstoringen en dat je beschikt over een doordacht en snel in te zetten noodplan. Dat je mee kunt bewegen door verstoringen te voorspellen of deze zelfs te voorkomen.
Helaas is het echter onmogelijk om alle veranderingen in de wereld aan te zien komen. Daarom is het van groot belang voor je organisatie om een strategie te hebben waardoor je organisatie maximaal om kan gaan met onverwachte gebeurtenissen. Een strategie waarbij alle processen klaar staan op het moment dat er iets misgaat. Deze strategie bestaat uit vier belangrijke onderdelen:
- Flexibiliteit
Proactief en winstgevend de dynamiek van de markt aanvoelen en erop reageren
- Productiviteit
Sneller hoogwaardige massaproducten of producten op bestelling leveren
- Connectiviteit
Vertrouwelijke, collaboratieve relaties met handelspartners
- Duurzaamheid
Beheer actief de impact op het milieu en de maatschappij
4. Digital Supply Chain Twin: simuleer scenario’s en neem de juiste beslissing
Wouter van Heijst, Director SAP Business Networks en Direct Procurement Solutions bij SAP, neemt ons vervolgens mee in een presentatie over de Digital Supply Chain Twin (DSCT). In het kort is een Digital Twin een digitale replica van een fysiek object op alle mogelijke componenten.
Een Digital Supply Chain Twin maakt gebruik van real-time data, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om een virtuele replica van de fysieke supply chain te creëren. Door deze digitale versie zijn bedrijven in staat om scenario’s te simuleren, problemen vroegtijdig te identificeren en slimme beslissingen te nemen. Een digitale supply chain kan alleen efficiënt en kosteneffectief functioneren met hoogwaardige, juiste en volledige data.
Maar hoe kom je aan deze data? Door in te zetten op SAP software. Daarmee creëer je een unieke positie voor jouw organisatie. Deze software zorgt er namelijk voor dat je jouw Digital Supply Chain Twin met de juiste en volledige data kunt vullen. Je kunt het systeem koppelen met onder andere Business Networks, Google Analytics en EverStream Analytics. Zo zie je altijd wat de capaciteit van je leveranciers en medeproducenten is en hoe je logistieke situatie is. Ook ben je continu op de hoogte van welke mogelijke bedreigingen er binnen je supply chain zijn.
Een Digital Twin laat jouw organisatie beter inspelen op veranderingen en uitdagingen, want je ontwikkelt een supply chain met meer incasseringsvermogen.
5. De kansen van een duurzame supply chain voor efficiëntie
Tijdens de laatste sessie vertelt Juriaan Mulder, Business Development Lead voor Digital Supply Chain & Sustainability, over de kansen van een duurzame supply chain. De manieren waarop jij je supply chain efficiënter kunt maken zijn talrijk. Er is echter geen magische oplossing die alles van de ene op de andere dag drastisch verandert. Daarom is het goed je te realiseren dat ook kleinere taken die marginale winst opleveren, lonend zijn. Vanuit de duurzaamheidsgedachte kun je denken aan: Betekent kleinere verpakkingen meer eenheden per zending? Kan slimmer bestellen in totaal minder zendingen betekenen? Een toename van 1% in efficiëntie lijkt misschien niet veel, maar als je dit 20 keer herhaalt, leidt dit plotseling tot aanzienlijke verbeteringen in je hele organisatie. In theorie ben je dan immers minstens 20% efficiënter.
Duurzaamheid in de supply chain is alleen haalbaar als je vanuit één systeem gaat denken. De software SAP IBP S&OP (Sales and Operations Planning) het ideale platform om duurzame processen te implementeren in de hele organisatie.
Hoe krijg je meer grip op je supply chain?
Terug naar het thema van de middag. Hoe krijg je meer grip op je supply chain? De sprekers tijdens het event hebben ieder vanuit een eigen invalshoek hier antwoord op gegeven. Ze deelden inzichten, nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. En hebben SAP IBP in de praktijk laten ervaren. De deelnemers lieten zich inspireren door de sessies en elkaar. Zij hebben de eerste stap gezet om meer grip te krijgen. Wil jij dat? Neem dan direct contact op met Annemarie de Jong of vul het onderstaande contactformulier in. Vanuit haar ervaring als planner en haar kennis van SAP IBP spart ze graag met je over de mogelijkheden om meer grip op je supply chain te krijgen.
Nog meer inspiratie en informatie? Check dan deze pagina: ‘Krijg grip op je supply chain’.