Een snelle én juiste levering van bestellingen is in deze tijd geen ‘nice-to-have’, maar een ‘must-have’ van klanten. In dit leveringsproces zijn magazijnmedewerkers een cruciale factor. Zij verzamelen de producten en zorgen ervoor dat het op tijd bij de klant komt. Hoe makkelijker dat proces voor hen gemaakt wordt, des te groter is de kans dat zij hierin de klant tevreden kunnen stellen of zelfs de verwachtingen kunnen overtreffen.
Hoe het begon
We zitten midden in de implementatie van SAP S/4HANA Cloud bij een van onze klanten, een leverancier van energie uithardende grondstoffen en technische oplossingen. Tijdens dit traject uit de warehousemanager zijn frustratie over het feit dat klanten te vaak verkeerde leveringen krijgen. Het proces van orderpicken en leveren moet onnodig vaak opnieuw. Het zou toch simpel moeten zijn om dat in één keer goed te doen. Zonder de snelheid in het verzamelen van de producten te verliezen.
Magazijnmedewerker is de weg kwijt
Met de migratie naar de SAP S/4HANA cloud-omgeving krijgt deze klant automatisch een basisversie van SAP Extended Warehouse Management (SAP EWM) tot haar beschikking. Deze versie biedt ruime mogelijkheden om een ‘standaard’ magazijn te ondersteunen. Het beschikt over een zeer volledig Fiori dashboard met een scala aan data, waarmee makkelijk het magazijn te managen is. Je zou dus denken: geregeld! En toch blijkt de magazijnmedewerker vaak de weg kwijt te zijn in het magazijn. Met vertragingen en fouten tot gevolg.
Onze aanpak
Samen met de klant zijn we om tafel gegaan. Wat mis je? Waar loop je tegenaan? Wat is er zo complex? Hoe kunnen we dat makkelijker maken? Samen doorlopen we een groot deel van de warehouse processen. Om tot de conclusie te komen dat het probleem niet in de beschikbaarheid van data zit, maar in de hoeveelheid en daardoor complexiteit van de data die aangeboden wordt.
Vanuit SAP EWM krijgen alle rollen, magazijnmedewerkers en ook de directe collega’s op de werkvloer, dezelfde type en hoeveelheid informatie te zien. Een groot deel daarvan is niet relevant. Dit zorgt voor ballast. Hoe makkelijk het scannen van producten ook is, als je niet kunt vinden wat je moet scannen, dan is de kans op fouten maken nog steeds groter dan nodig is.
Het probleem is helder, maar nu naar de oplossing: gebruiksvriendelijke schermen die alleen dat laten zien wat relevant is voor een specifieke rol of functie. Een uitdagende vraag, waar we graag mee aan de slag gingen.
Mobile Warehouse App
Na de analyse van het probleem en de oplossing, startten we met een haalbaarheidsstudie. Zo kwamen we op basis van de verkregen inzichten en onze ervaring en kennis, tot een proof of concept (POC). Hieruit moest blijken of de ontwikkeling van rolspecifieke schermen haalbaar is en of ze aansluiten bij de belevingswereld van de beoogde gebruikers. En uiteraard ook of de nieuwe schermen het probleem van het niet snel en makkelijk kunnen vinden van de relevante informatie zou oplossen. Door overbodige informatie te verbergen en alleen die informatie te laten zien die bij een rol of functie nodig is.
De POC leidt tot een positief resultaat en wordt met enthousiasme ontvangen: de Mobile Warehouse App is geboren! Een app die ervoor zorgt dat het scannen van producten in een magazijn een fluitje van een cent is. Net zo makkelijk als je bij McDonald’s op de digitale selfservice schermen je eigen hamburger samenstelt. Net zo eenvoudig als je op een smartphone je eigen apps kiest. En het állerbelangrijkste: een app die volledig aansluit bij de behoefte van onze klant!
Gebruiksvriendelijkheid
Het ontwikkelen van rolspecifieke apps of dashboards voor het verhogen van gebruiksvriendelijkheid als add-on op de standaardfunctionaliteiten in SAP is voor ons geen onbekend terrein. Zo ontwikkelden we voor het verhogen van de productie in de maakindustrie front-end dashboards als toevoeging op SAP MII. Met behulp van SAP Analytics Cloud zijn deze specifiek voor het management zelf samen te stellen. Maakten we voor een andere klant, leverancier van energieopwekkingsapparatuur en -oplossingen, via een user interface met SAP S/4HANA Cloud een app voor servicemonteurs. Een app waarmee zij vanaf locatie eenvoudig apparatuur kunnen bestellen. En implementeren we bij veel van onze klanten ORBIS Logistics Apps als add-on bij een warehouse management systeem (WMS).
Quinso ontwikkelt voor jou
Vanuit frustraties ontstaan de mooiste oplossing. Er zijn al heel wat startups op deze manier ontstaan en heel succesvol geworden. Denk aan het ontstaan van Ticketswap in 2012. Student Ober was blut en verkocht zijn Lowlands ticket. Via Facebook vond hij een koper die bang was om opgelicht te worden. Daarom kwam ze het e-ticket bij hem thuis ophalen en betaalde via internetbankieren. Dat zette Ober aan het denken: waarom kan dit niet volledig digitaal, zonder risico voor beide partijen. Inmiddels is Ticketswap uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf.
Dit is niet onze ambitie. Wij ontwikkelen voor jou! Met jouw frustratie als uitgangspunt bouwen wij voor jou apps op het SAP Business Technology Platform, voor het verhogen van gebruiksvriendelijkheid én efficiëntie. Apps om jouw business te laten groeien.
We dagen je uit
Tegen welke frustratie in jouw supply chain loop jij aan? Wil jij eens sparren over de mogelijkheden voor het verbeteren van jouw magazijnprocessen? Of het verhogen van gebruiksvriendelijkheid gekoppeld aan SAP oplossingen? Deel het met me en ik ga er graag met je over in gesprek. Je kunt me bereiken via Mark.Kokkeler@quinso.com of 06 43 83 69 02. Tot snel!
Meer informatie over de oplossing? Bekijk de demo video hieronder of check de webpagina: Mobile Warehouse App.
Of ben je op zoek naar meer inspiratie en mogelijkheden voor het verbeteren van je magazijnprocessen? Check dan deze themapagina: Papierloos magazijn.
Over Mark Kokkeler
Mark Kokkeler is Senior consultant bij Quinso en heeft meer dan 6 jaar ervaring met SAP implementaties. Hij heeft Bedrijfseconomie gestudeerd en is vanuit die hoek veel bezig met het verbeteren van bedrijfsprocessen op het gebied van logistiek, sales & purchasing. Waarbij SAP als middel wordt gebruikt om de processen zo soepel mogelijk te laten verlopen.