< Terug naar overzicht

Magazijnen over 10 en 20 jaar: wat staat ons te wachten?

Stel je een magazijn voor waar robots autonoom pallets stapelen, drones door de lucht zweven om voorraad te controleren en mensen vooral toezichthoudende taken vervullen. Deze toekomst is dichterbij dan je denkt. Over twintig jaar zullen magazijnen compleet anders functioneren dan vandaag. Bedrijven die deze vooruitgang omarmen, zetten nu al stappen richting digitale transformatie en geavanceerde automatisering.

Maar hoe ziet deze toekomst er precies uit? In dit artikel nemen Dick Verburg en Mark Kokkeler, beide Business Consultant bij Quinso, je mee in de toekomst van magazijnen, waarin robots, AI en slimme logistieke oplossingen de norm worden. Zij nemen je mee in hun dagelijkse praktijk, delen hun visie op de nieuwe ontwikkelingen en laten je ontdekken hoe je de eerste stap kunt zetten naar het magazijn van morgen.

Over 5-10 jaar: automatisering en toezichthoudende rol voor medewerkers

Vandaag de dag is er in veel magazijnen al sprake van automatisering en digitalisering, maar het menselijk element blijft essentieel.

‘In de komende 5 tot 10 jaar zullen we een verschuiving zien naar nog meer integratie van technologie en automatisering,” zegt Mark Kokkeler, Business Consultant. “Denk aan Automated Guided Vehicles (AGV’s) die zelfstandig door het magazijn navigeren en goederen verplaatsen. Of aan cobots, collaboratieve robots. Dit zijn robots die naast magazijnmedewerkers werken en kunnen assisteren bij zware of repetitieve taken. Ook zal de komende jaren de rol van de medewerker steeds meer opschuiven naar een toezichthoudende rol die controleert of de technologie goed functioneert. Bij een aantal grote retailers werken ze aan oplossingen waarbij drones worden ingezet om voorraadniveaus te monitoren. Dit betekent dat medewerkers niet meer fysiek door het magazijn hoeven te lopen om voorraden te controleren – een drone kan dat efficiënter en met minder fouten doen. En wat al realiteit is: magazijn waarin geen mensen meer lopen, maar waar alleen bakjes heen en weer rijden.’

Dick en Mark zetten de 5 ontwikkelingen die zij verwachten in de komende 5-10 jaar voor je op een rijtje:

  1. Verhoogde Automatisering
    Warehouses zullen naar verwachting een hoger niveau van automatisering bevatten, met robots die een groot deel van het fysieke werk overnemen, zoals het ophalen, verpakken en sorteren van goederen. Deze robots zullen waarschijnlijk worden aangedreven door geavanceerde algoritmen om de efficiëntie te maximaliseren.
  2. Internet of Things (IoT)
    IoT-technologie zal een cruciale rol spelen, waarbij sensoren en slimme apparaten real-time data leveren voor voorraadbeheer en logistieke processen. Dit zal leiden tot betere tracking van goederen en een geoptimaliseerde supply chain.
  3. Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning
    AI zal worden gebruikt voor het voorspellen van voorraadniveaus, het optimaliseren van de opslagruimte en het beheren van de in- en uitstroom van goederen. Machine learning kan ook helpen bij het continu verbeteren van de operaties door patronen in data te herkennen.
  4. Personalisatie en flexibiliteit
    Warehouses zullen steeds meer worden aangepast aan specifieke behoeften van bedrijven en klanten, met flexibele ruimtes en modulaire systemen die snel kunnen worden aangepast aan veranderende marktomstandigheden.
  5. Geavanceerde software voor voorraadbeheer en logistiek
    Softwareoplossingen zullen complexer en mee geïntegreerd worden, met mogelijkheden om de gehele supply chain in real-time te beheren en te optimaliseren. Deze systemen zullen waarschijnlijk cloud-gebaseerd zijn om schaalbaarheid en toegankelijkheid te bieden.

Over 20 jaar: volledige automatisering en uitzonderingen wordt opgelost door medewerkers

Als cobots, drones en zelfrijdende voertuigen binnen tien jaar al de norm gaan worden in magazijnen, hoe ziet een magazijn er dan over 20 jaar uit?

‘Mensloos en donker’ is het antwoord van Dick. ‘Over twintig jaar zijn mensen vooral nog betrokken om uitzonderingen op te lossen. De bulk van het werk – het fysieke verplaatsen van goederen, voorraadbeheer, orderprioritering, onderhoudsplanning, zelfs kwaliteitscontrole – zal volledig geautomatiseerd zijn,’ vertelt hij. ‘AI speelt dan een grote rol in het maken van dagelijkse operationele beslissingen en het beheren van magazijnactiviteiten, waardoor managers zich kunnen richten op strategische keuzes.’

Samen brainstormden Dick en Mark over hoe magazijnen er over 20 jaar misschien uit zouden zien. De verwachtte situatie over 5-10 jaar, hielden zij daarbij als uitgangspunt. Lees hier hun ideeën

  1. Volledige Automatisering
    Tegen die tijd zouden warehouses volledig geautomatiseerd kunnen zijn, met weinig tot geen menselijke tussenkomst in de dagelijkse operaties. Dit omvat robots die autonoom functioneren, drones voor inventarisatie en levering, en zelfrijdende voertuigen voor transport binnen en buiten het warehouse.

  2. Internet of Things (IoT) en netwerkintegratie
    IoT zal nog verder zijn geïntegreerd, met alle apparaten, gereedschappen en goederen die voortdurend met elkaar communiceren via een ultra-snel en veilig internetnetwerk. Deze uitgebreide connectiviteit zal helpen bij het creëren van een naadloze operatie waarbij de behoeften van de supply chain in real-time worden beheerd.

  3. Geavanceerde Artificial Intelligence (AI)
    AI-systemen zullen waarschijnlijk veel verder gaan dan huidige voorspellende analyses en worden gebruikt voor complexe besluitvorming, probleemoplossing en optimalisatie van logistieke processen. Deze systemen kunnen zelflerend zijn, waardoor ze voortdurend verbeteren zonder menselijke input.

  4. Aanpassingsvermogen en modulariteit
    Warehouses zullen extreem aanpasbaar en modulair zijn, ontworpen om snel te kunnen schalen of herconfigureren afhankelijk van veranderende marktomstandigheden of bedrijfsstrategieën. Dit kan inhouden dat bepaalde secties van een warehouse tijdelijk kunnen worden ingericht voor specifieke taken zoals seizoensgebonden opslag, noodgevallen, of speciale projecten.

  5. Hyperconnected en cloud-based software systemen
    Software voor voorraadbeheer en logistiek zal geheel in de cloud draaien, waarbij real-time data en analytics toegankelijk zijn vanaf elke locatie wereldwijd. Deze systemen zullen volledig geïntegreerd zijn met externe leveranciers, klanten, en zelfs concurrerende bedrijven om een globaal geoptimaliseerde supply chain te ondersteunen.

Van medewerker naar manager van robots

‘De uitdaging voor medewerkers wordt om robots als collega’s te zien. Deze ontwikkeling is kenmerkend voor hoe Industry 5.0 eruit gaat zien.’ zegt Mark. ’We merken nu al bij klanten dat magazijnmedewerkers zich soms moeten aanpassen aan technologie. Bij een klant kwam een heftruckchauffeur bijvoorbeeld in opstand toen hij moest leren werken met een scanner in plaats van papieren formulieren. Uiteindelijk bleek dat de scanner accurater werkte en was hij toch overtuigd.’

Uitdagingen voor IT- en Supply Chain Managers

Voor IT-managers brengt deze toekomst nieuwe uitdagingen met zich mee. Dick: ‘De integratie en beheersbaarheid van systemen wordt steeds complexer. IT-managers zijn verantwoordelijk voor een systeem dat niet alleen de wensen van supply chain managers ondersteunt, maar ook schaalbaar en flexibel genoeg is om op toekomstige veranderingen te reageren.’

Supply chain managers staan weer voor andere uitdagingen. Zij willen dat hun magazijnen niet alleen efficiënt en foutloos werken, maar ook in staat zijn om snel op marktschommelingen in te spelen.

Rob en Emma in actie

Bij Quinso denken we graag na over hoe we IT- en Supply Chain Managers kunnen ondersteunen bij deze uitdagingen én hoe we daarbij alle technologische ontwikkelingen omarmen. Zo daagden we elkaar uit om in teams tot nieuwe innoverende producten te komen met de Quinso Challenge. De winnende oplossing? AI-personages Rob en Emma als maatjes voor magazijnmedewerkers om hun productiviteit te verdubbelen. Emma die het fysieke en mentale welzijn van de medewerker bewaakt door het analyseren van data uit een wearable en op basis daarvan de medewerker tips en adviezen geeft. Rob die ervoor zorgt dat de medewerker zo makkelijk en efficiënt mogelijk op de juiste plaats in het magazijn is, de juiste orders pikt en een signaal krijgt als er een verkeerde levering klaarstaat. De video hieronder laat het zien. Met een toekomstbestendig systeem zoals SAP EWM is jouw magazijn klaar voor innovaties zoals deze.

Nu al een digitaal en slim magazijn met SAP EWM

SAP EWM zorgt ervoor dat jouw magazijn volledig digitaal en slim georganiseerd is. Medewerkers hoeven geen formulieren meer mee te slepen; in plaats daarvan werken ze met handige scanners, waarmee elke order direct wordt bijgehouden. Slimme algoritmes berekenen de optimale locaties voor producten, zodat de loopafstanden korter worden en de magazijnruimte optimaal benut wordt.

Daarnaast is SAP EWM zowel beheersbaar als schaalbaar. Complexe koppelingen zijn verleden tijd, want het systeem integreert naadloos met andere systemen. En moeten er snel aanpassingen worden gemaakt, bijvoorbeeld door veranderende magazijnstrategieën? SAP EWM is ontworpen om flexibel te kunnen reageren op deze verzoeken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over beperkende systeemstructuren.

Het resultaat? Minder tijdverlies, hogere productiviteit én tevreden klanten die weten dat ze kunnen rekenen op tijdige leveringen. Dick: “Met SAP EWM zorgen we dat magazijnen niet alleen klaar zijn voor de toekomst, maar vandaag al slimmer en efficiënter kunnen opereren.”

Masterclass Logistieke Perfectie met SAP EWM

Denk je nu: dat klinkt goed, maar werkt het in de praktijk wel écht zo? Kom dan naar de masterclass ‘Logistiek Perfectie met SAP EWM’ die wij, samen met SAP, op 30 januari 2025 organiseren. Deze masterclass organiseren wij speciaal voor middelgrote bedrijven in de industrie met magazijnen en groothandels. Bedrijven die meer willen weten over het uitbreiden van hun huidige SAP ERP met SAP EWM en mogelijk ook met QSCAN en/of Loftware. Na deze masterclass heb je een compleet beeld van wat dit systeem voor jouw organisatie kan betekenen. Niet alleen vanuit de theorie, maar zeker ook vanuit de praktijk. Ook onze klant Moonen Packaging vertelt over zijn ervaring met SAP EWM.

Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan. Er zijn slechts 12 plaatsen beschikbaar en vol=vol.

Waarom Dick en Mark in het warehouse als een vis in het water zijn  

Mark: ‘Wat ik leuk vind aan mijn werk is de cruciale rol die efficiëntie in het magazijn speelt voor klanttevredenheid en het behalen van KPI’s. Veel mensen hebben niet door hoe belangrijk het goed functioneren van het magazijn is voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Daarom zet ik me op de werkvloer in om echt een verschil te maken en bij te dragen aan de optimalisatie van hun operaties, wat direct invloed heeft op hun succes. Ook Dick zit in het magazijn helemaal op z’n plek: ‘Ik hou van nature erg van structuur en overzichtelijkheid. Dat wil ik in mijn werk en ook daarbuiten altijd aanbrengen. In een magazijn kan ik daar maximaal invulling aangeven. En met de Quinso mentaliteit van mouwen opstropen en zeker ook een geintje tussendoor, doe ik precies waar ik goed in ben en energie van krijg.’

Deel:

Gerelateerd