< Terug naar overzicht

Becoming an Intelligent Manufacturer, 5 eyeopeners

‘Het is net als afvallen. Je haalt er een arts bij, een diëtist, een psycholoog, je gaat sporten… Maar om die next step daadwerkelijk te kunnen zetten, moet je toch echt zelf aan de slag’. Met deze metafoor opende Hubert Wezenberg, managing partner bij Quinso, woensdag 22 januari het Quinso event Becoming an Intelligent Manufacturer.

Becoming an Intelligent Manufacturer, 5 eyeopeners

Becoming an Intelligent Manufacturer. Is de maakindustrie zo dom dan?

Dat de (maak)industrie slim is, staat als een paal boven water. In minder dan 250 jaar zijn we geëvolueerd van stoommachine naar volledig computergestuurde productiesystemen, robots, automatische transportsystemen en 3D printing. Industrie 4.0 stelt ons in staat om de productiviteit nog verder te verhogen en tegelijkertijd meer en betere maatwerkproducten te leveren.

Eenvoudiger gezegd dan gedaan. Dagelijks spreek ik klanten die worstelen met deze uitdaging. Aan de hand van een drietal elementen -technologie, proces en de mens- neem ik ze mee op reis. Ik laat ze zien en ervaren wat nodig is om patronen te doorbreken. Hoe je anders kunt gaan denken en hoe je nóg slimmer kunt worden door samen te werken en van elkaar te leren met de techniek die beschikbaar is. En niet onbelangrijk, hoe je daarin je hele organisatie, jouw mensen, meeneemt.

Om bedrijven die daarvoor openstaan een stap verder te helpen, organiseerde Quinso het event. Een dag lang fungeerde ons kantoor als broedplaats voor manufacturing managers, SAP specialisten en supply chain managers uit de maakindustrie. ‘Hoe word ik nou die slimme(re) fabrikant, ben ik klaar voor Industrie 4.0, wat is daarvoor nodig?’ In dit blog blik ik terug op het event en deel ik 5 eyeopeners die ons in staat stellen nog slimmer te werken, met elkaar:

1. Industrie is meer dan technologie

De eerste eyeopener komt van Kees de Schipper, Sector Specialist Industrie Rabobank: Industrie is meer dan technologie. Industrie is ook omzetontwikkeling, productiviteit, personeelskosten, innovatie, toekomstbestendigheid en investeringen.

Ook de maakindustrie is aangeland in Industrie 4.0! Dat vraagt om nieuwe investeringen. In personeel, middelen maar ook het ontwikkelen van technologie. In het verleden leidden investering vaak niet tot het gewenste resultaat. Rabobank deed het afgelopen jaar onderzoek naar oorzaken daarvan, vertelt Kees de Schipper. ‘We hebben 16.000 klanten bevraagd. Met de uitkomsten van het onderzoek gaan we de komende tijd met hen in gesprek over Waar doe je investeringen, en Hoe zorg je dat je zo succesvol, duurzaam en toekomstbestendig mogelijk wordt. Veelal begint het met: verdiep je eens in de huidige trends. Wat is hot, en waarvan gaan we de komende jaren afscheid nemen? Maak op grond daarvan een plan.’

Industrie is meer dan technologie. Industrie is ook omzetontwikkeling, productiviteit, personeelskosten, innovatie, toekomstbestendigheid en investeringen.

Bron: presentatie Kees de Schipper, 22 januari 2020

2. Voordelen en valkuilen van een best practice SAP implementatie

Een andere trend: werken in de Cloud. Meer en meer bedrijven zetten de stap en kiezen voor een best practice SAP implementatie. Jilt Bakkes, Managing Partner at Quincept, zette de voordelen op een rij:

  • hoge mate van standaardisatie
  • proces-simplificatie
  • lagere implementatiekosten
  • lage onderhoudskosten à geen maatwerk
  • periodieke upgrades (Evergreen-model – Cloud) à de klant heeft hier geen omkijken naar
  • maatwerk blijft mogelijk à in de schil er omheen

Lessons learned
Valkuilen zijn er ook, zoals eyeopener nummer twee: ‘Cloudimplementatie is een snel traject. Jouw mensen moeten hierin mee kunnen. Wees daarom kritisch,’ waarschuwde Jilt Bakkes. ‘Zet je beste mensen op het project. Zij die het mentaal aankunnen en niet blijven hangen in oude systemen. Of nog beter, neem nieuwe mensen aan. En vergeet niet, het vraagt veel en duidelijke communicatie, en ook verandermanagement is onontbeerlijk. Je zal concessies moeten doen. Het is een ware journey, een samenwerking voor de lange termijn!’

3. Het SAP Experience Center maakt digitale innovatie werkelijkheid 

Halverwege dag bezochten we het SAP Experience Center, waar Michael Blokdijk opende met de woorden: ‘Als ik op verjaardagen vertel dat ik bij SAP werk, dan associëren mensen dat vaak met groot, duur en van die gebruikersonvriendelijke blauwe schermen. Wat het echt kan doen voor je business, dat is voor velen niet helder. Daarom is er het SAP Experience Center, om mensen te laten ervaren wat er met de software allemaal mogelijk is en hoe je daarmee je business kunt laten groeien (eyeopener nummer drie).’

Er werden 3 cases behandeld, allen ondersteund met SAP software:

  1. The Intelligent Coffee Experience, die door het verzamelen van data de klant services en aanbiedingen biedt, die precies bij een individuele organisatiebehoefte passen
  2. Smart packaging center, waar machines met behulp van augmented reality bij een storing gemakkelijk en snel gerepareerd kunnen worden. Ook kan een monteur op afstand meekijken en instructies geven.
  3. Smart Shelves: met een Ipad scan je producten in de winkel. Op het scherm verschijnen de kenmerken en welke productsoorten beschikbaar zijn. Een verkoper is niet meer nodig!

4. Intelligent Manufacturer? Let’s get soft!

De vierde eyeopener: EQ is het antwoord op goed leiderschap. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat er een link bestaat tussen EQ, het kunnen inspelen op de intrinsieke motivaties en capaciteiten van mensen, en prestaties op de werkvloer. Leidinggevenden die er wel over beschikken presteren over het algemeen beter. Empathie hebben voor je mensen zorgt namelijk voor vertrouwen en betrokkenheid. Daarmee word je het soort leider waar mensen graag voor werken.

Edwin van der Weele, eigenaar van Tridion: ‘Er is een zichtbare beweging gaande van harde, oftewel meetbare doelen, naar zachte doelen. In veel gevallen kan het een niet zonder het ander. Voor een verbetering van doorlooptijden, kwaliteit en kosten heb je namelijk je eigen mensen hard nodig. Zet ze in beweging. Vertel waarom de verbetering (of verandering) noodzakelijk is. Laat ze het ervaren. Betrek ze bij het proces, geef ze eigenaarschap en toon betrokkenheid’.

EQ is het antwoord op goed leiderschap

Bron: presentatie Edwin van der Weele, 22 januari 2020

5. Innovatie door designstrategieën uit de natuur

De vijfde en laatste eyeopener komt van Saskia van den Muijsenberg, founder van BiomimicryNL: ‘Wat de mens maakt is schaars en waardevol. De natuur gebruikt juist datgene waar veel van is, want dat kost de minste energie. Laten we daarom wat vaker afkijken. Heel veel functionaliteiten, waar wij naar op zoek zijn, zijn te vinden in de natuur.’

Heel veel functionaliteiten, waar wij naar op zoek zijn, zijn te vinden in de natuurJe zou het niet zeggen, maar de veren van een pauw zijn bruin. Hoe kan het dan dat wij die prachtige kleuren zien? Dat is te verklaren door de structuur en de reflectie van licht, oftewel structurele kleur. De mode-industrie pas deze truc al toe op stoffen. Heel slim, want het is goedkoper (shape is cheap, colour is expensive) en levert minder vervuiling op.

Een ander voorbeeld waar we veel van kunnen leren, is zelforganisatie. Grote groepen sociale organismen zijn zo georganiseerd dat ieder organisme afzonderlijk precies weet wat van hem wordt verwacht. Denk aan scholen vissen, termieten of vliegende ganzen. Lange tijd werd gedacht dat de reden waarom steeds een andere gans voorop vliegt, te maken heeft met vermoeidheid. Maar er is meer. Niet iedere gans kent de hele weg, maar slechts een gedeelte. Projecteer dit nu eens op je organisatie. Stel niet één, maar juist meerder projectmanagers aan. Ieder op grond van zijn expertise. Maak ook simpele regels en laat mensen weten dat ze voldoen aan die regels, daar hebben ze behoefte aan.

Wanneer ben je nu die slimme(re) fabrikant?
Terug naar het begin van de dag. Wanneer ben je die ‘Intelligent Manufacturer’, die klaar is voor Industrie 4.0? Als je het mij vraagt zijn dat natuurlijk de deelnemers van ons event. Zij begrijpen de ontwikkelingen in de industrie en spelen daar slim op in, waardoor hun business ook werkelijk groeit. In de tweede plaats zijn het de fabrikanten die snappen dat er meer voor nodig is dan alleen digitalisering en technologieën. Zij vinden goede investeringen, toekomstbestendigheid, samenwerken (ook met partijen buiten de eigen branche), het in beweging brengen van je eigen mensen en duurzaamheid minstens net zo belangrijk.

Uiteindelijk is het inderdaad net als afvallen. Je moet het zelf doen. Met je bedrijf, én met je mensen. Slimmer worden doe je samen, met de techniek die tegenwoordig beschikbaar is. En als je dan de next step zet, kijk dan eerst eens naar de natuur!

The next step
Ik kijk terug op een heel mooi event. Boeiende sprekers, een bezoek aan het SAP Experience Center. Deelnemers lieten zich inspireren door het programma en elkaar. Ben jij ook benieuwd of jouw bedrijf klaar is voor de volgende stap? Dat zoeken we graag samen met jou uit. Neem gerust contact met mij op (marc.van.der.zon@quinso.com).

Deel:

Gerelateerd