Duurzaamheid is niet langer een optie maar een noodzaak voor organisaties. Maar hoe verduurzaam je je organisatie als het product dat je levert resulteert in extra afval? Roland van Bussel, Operations Director bij verpakkingsbedrijf Moonen Packaging in Weert, deelt inzichten over de werkwijze en drijfveren van Moonen Packaging. En hoe de juiste software, waaronder S/4HANA Cloud, bijdraagt aan het vervullen van de missie CO2-neutraal te zijn in 2026. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan snel verder!
Over Moonen Packaging
Moonen Packaging is een toonaangevende verpakkingsgroothandel met meer dan 65 jaar ervaring. Door middel van passie en ambitie is het uitgegroeid tot een innovatieve verpakkingsspecialist. Wat Moonen Packaging bijzonder maakt is dat ze een duurzaam verpakkingsbeleid hebben. Dit vertaalt zich niet alleen in duurzame en innovatieve producten, maar ook in het verantwoord inkopen, efficiënt inrichten van logistiek en koppelen van klantsystemen.
Ontzorg de klant
Moonen Packaging heeft haar klanten verdeeld in twee klantgroepen. De eerste groep duidt Roland van Bussel aan met de term industrie. Daaronder vallen e-commercebedrijven en logistiek dienstverleners, maar ook staalbedrijven en autoproducenten. De tweede groep bestaat uit food- en retailbedrijven zoals supermarktketens en brood- en banketbakkers. Moonen werkt op basis van een Customer Intimacy strategie. ‘We kunnen klanten volledig ontzorgen op het gebied van verpakkingslogistiek’, vertelt Roland van Bussel. ‘We doen de bestellingen, houden de voorraad bij, leveren af op iedere gewenste dag en locatie en we recyclen de retouren.’ Dit doet Moonen dankzij SLIM 4, gekoppeld aan S/4HANA Cloud. De gegevens uit deze systemen berekenen wat de beste voorraadpositie van een artikel is. Daarnaast geeft het systeem tijdig een signaal wanneer iets dreigt op te gaan. Aan de hand van transacties voorspelt het systeem wat de vraag voor een specifieke klant is voor de komende periode.
De beste verpakking is geen verpakking
De slogan van Moonen is De beste verpakking is geen verpakking. ‘We kijken bij klanten in eerste instantie hoe we zo min mogelijk verpakkingen nodig hebben om het hoofdproduct van de klant te kunnen verpakken. Als een klant dan toch verpakkingsmateriaal nodig heeft, dan kijken we wat de duurzaamste optie is. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door stretch-folie te gebruiken die meer stretcht, waardoor er minder folie nodig is. Ook bieden we gerecyclede producten aan en producten gemaakt van één materiaal, zoals broodzakken waar geen venster in zit. Zo doen we er alles aan om zo min mogelijke negatieve impact op het milieu te hebben’, legt Roland van Bussel uit.
Duurzaamheid in het DNA
Verpakkingen worden niet direct geassocieerd met duurzaamheid. Moonen Packaging ziet dat graag veranderen en neemt daartoe het initiatief. Want duurzaamheid zit verweven in het DNA van Moonen, zo vertelt Van Bussel. ‘De laatste generatie Moonen, Gé Moonen, was zijn tijd ver vooruit op het gebied van duurzaamheid. Waar duurzaamheid nu hoog op de agenda staat in de maatschappij, maakte Gé zich er al jaren hard voor. Toen hij wegging heeft het nieuwe bestuur het ‘groene virus’ van hem overgenomen. Op dat moment hebben wij onze eigen visie opgebouwd. In 2019 zijn we met een externe partij een duurzaamheidstraject ingegaan. Aan de hand van verschillende workshops hebben we intern draagvlak gecreëerd en duurzaamheidsdoelstellingen gesteld. Daarnaast hebben we toen ook een duurzaamheidsteam opgericht met werknemers van verschillende afdelingen. Zij zijn verantwoordelijk voor de duurzaamheidsstrategie van Moonen Packaging.’
Hoe S/4HANA Public Cloud bijdraagt aan duurzaamheid
‘Ons streven is om in 2026 volledig CO2-neutraal te zijn. En dat in 2030 al onze klanten verpakkingen van hernieuwbare grondstoffen bestellen’, stelt Roland van Bussel. Om dit streven te halen, zocht Moonen Packaging naar een oplossing die de logistieke processen kan verweven met het ERP-systeem. ‘S/4HANA Cloud is nu het hart van het bedrijf. Alle data wordt hierin opgeslagen en verwerkt. Van grondstof tot assortiment en van afzet tot omzet wordt hierdoor inzichtelijk. In het systeem zie je welke producten het meest verkocht worden. Daarnaast werkt Moonen Packaging met Pickler, een software-systeem dat is gekoppeld aan een externe database om de CO2-voetafdruk van het assortiment te bepalen. Door deze data met de gegevens uit S/4HANA Cloud te koppelen, kunnen we onze klanten laten zien wat de CO2-impact is van de producten die zij kopen. En op basis hiervan bieden wij onze klanten alternatieven die minder impact op het milieu hebben.’
Implementatie met een duidelijk plan
In oktober 2023 is Moonen Packaging begonnen met, zoals Quinso het noemt, de Discovering fase van S/4HANA Cloud, met als doel om op 1 juli 2024 live te gaan. Over de samenwerking met Quinso is Roland erg te spreken: ‘De afgelopen maanden hebben we als organisatie veel workshops gehad om een beeld te creëren van hoe wij als organisatie werken. Zo krijgen we inzichtelijk welke best practices er in S/4HANA zitten en welke het beste op onze organisatie aansluiten. De samenwerking met Quinso is zeer pragmatisch en to-the-point. De consultants hebben een duidelijk plan voor ogen en communiceren dit op een heldere manier. Alle consultants zijn goed voorbereid, wat de samenwerking ontzettend prettig maakt. Vanuit Moonen zijn we met 15 mensen actief betrokken bij het implementatieproces. En vanuit Quinso zijn er ook ongeveer 10 personen waar we nauw mee samenwerken. Een groot team, waarbij die heldere communicatie dus echt nodig is.’
Meer dan 800 best practices
Het voordeel van S/4HANA Cloud is dat de logistieke module en het ERP-systeem met elkaar verweven zijn. Maar vooral het grote aantal best practices die in het systeem zitten, meer dan 800, spreekt Moonen Packaging erg aan. ‘De best practices zorgen ervoor dat er geen maatwerk nodig is. Hierdoor is het onderhouden van het systeem gemakkelijk en gaat de implementatie snel. We beginnen nu met de basis, maar we kunnen de komende vijf jaar nog zoveel meer best practices toevoegen, waardoor het systeem steeds meer voor óns gaat werken. Dit kunnen we vaak ook nog zelf doen, omdat de werknemers door consultants van Quinso worden opgeleid tot specialisten in het gebruik van S/4HANA’, aldus Van Bussel.
Perfecte balans
Moonen Packaging zet vastbesloten stappen naar een duurzame toekomst. Terwijl ze hun CO2-neutrale doel nastreven, weerspiegelt hun aanpak een perfecte balans tussen innovatie, efficiëntie en milieubewustzijn. Met S/4HANA Cloud als hart van de organisatie, voldoet Moonen Packaging niet alleen aan de eisen van vandaag, maar geeft het ook een groenere betekenis aan de toekomst van verpakkingen.
Lees hier hoe S/4HANA Cloud jouw organisatie kan laten vliegen: S/4HANA Cloud laat je vliegen!