< Terug naar overzicht

Krijg de puzzelstukjes van je supply chain op de juiste plek

De supply chain van jouw organisatie is als een legpuzzel. Alle onderdelen van de puzzel sluiten naadloos op elkaar aan. Maar als de doos met puzzelstukken omvergegooid is, of een paar stukken wegvallen, valt het niet mee om alles weer in elkaar te krijgen. Je streeft naar meer omzet, lagere voorraad, betere servicelevels en efficiënter werken. En dat valt of staat met de juiste planning. 

Lange tijd had je nauwelijks omkijken naar de supply chain. Je vaste leverancier of toeleverancier was stabiel, het prijsniveau was constant, je kon vertrouwen op betrouwbare leveringstijden van en naar verre landen en opslag en distributie waren zelden een probleem. Die tijd is lang voorbij. Het aantal puzzelstukken is in korte tijd verveelvoudigd. Denk bijvoorbeeld aan meer aandacht voor duurzaamheidsaspecten, sterk fluctuerende prijzen, onvoorspelbare levertijden, langzame afhandeling van logistieke dienstverleners en wisselende klantbehoeften. De pandemie en onrust in de wereld zorgden er bovendien voor dat deuren naar bepaalde afzet- of productiegebieden in één klap sloten. 

Vereenvoudig de complexiteit van de supply chain van je organisatie 

Kortom, de puzzel is in korte tijd veel complexer geworden. Te complex om zelf te overzien. Een probleem ergens in je supply chain heeft meer gevolgen dan je zelf kunt inschatten. En andersom geldt hetzelfde: het is nauwelijks in te schatten welke, positieve of negatieve, gevolgen het voor je organisatie heeft als je ergens in de supply chain iets wijzigt.  

Het ‘nieuwe’ planningsplatform van SAP genaamd SAP IBP (Integrated Business Planning) helpt en maakt het mogelijk om deze doelstellingen te bereiken. Het biedt jouw organisatie de mogelijkheid om alle variabelen van je supply chain in kaart te brengen én er adequaat op te reageren. In IBP komt alle informatie vanuit je supply chain bij elkaar. Zowel van binnen als van buiten je organisatie. Allemaal geïntegreerd in je ERP-systeem. We noemen de belangrijkste voordelen: 

  • Van silo’s naar één geheel 
    Veel afdelingen zijn betrokken bij je supply chain. Deze zijn allemaal afhankelijk van elkaar, want een probleem ergens in je supply chain sijpelt door naar verschillende afdelingen. Toch gebeurt het vaak dat informatie ergens blijft hangen, waardoor bepaalde afdelingen te laat hierover worden geïnformeerd. Met IBP komt daar verandering in. De transparantie van het systeem zorgt ervoor dat de verschillende afdelingen niet langer als aparte silo’s werken, maar samen één geheel vormen. 
  • Altijd realtime inzicht 
    Om de juiste beslissingen te nemen, moet je kunnen vertrouwen op actuele gegevens. Wat gisteren gebeurde, is vandaag al achterhaald. SAP Integrated Business Planning biedt realtime inzicht in de status van onder meer je inkooporders, productieplanning, voorraadniveaus, transport en distributie. Dit stelt je organisatie in staat om proactief problemen te identificeren en snel te reageren op veranderingen of verstoringen. 
  • Blik op de toekomst met AI 
    Kijk verder dan vandaag. Dankzij geïntegreerde artificial intelligence (AI) biedt IBP jouw organisatie een blik in de toekomst. Het combineert historische gegevens, markttrends en andere relevante gegevens. Geavanceerde analysetechnieken, zoals machine learning en voorspellende modellering, zetten dit om in nauwkeurige en betrouwbare forecasts. Door deze blik op de toekomst kom je als organisatie niet voor verrassingen te staan. 
  • Makkelijk meer duurzaamheid 
    Duurzaamheid is bij vrijwel alle organisaties een topprioriteit. SAP Integrated Business Platform biedt het inzicht dat je nodig hebt om duurzamer te ondernemen. Bijvoorbeeld door informatie over CO2-uitstoot, het gebruik van plastic en andere materialen vanuit je ERP-systeem samen te voegen, te analyseren en optimaal ermee te plannen.  
  • Scenarioplanning en simulatie 
    Wat zijn de gevolgen als je een deel van je puzzel vernieuwt? Passen de stukjes dan nog? En is het eindresultaat mooier, of klopt er niets meer van? Dat soort vragen zijn cruciaal bij de optimalisatie van je supply chain. Je kunt aan allerlei knoppen draaien, maar dat heeft alleen nut als je alle gevolgen in kaart hebt. Met SAP Integrated Business Planning beschik je over de planningsscenario’s, modellen en ‘what if’-analyses om gevolgen van bijvoorbeeld prijswijzigingen en complicaties in kaart te krijgen. 

MidOcean, Remeha en Avebe verrijken operationele processen met SAP IBP 

Een nauwkeurige vraagvoorspelling is essentieel voor organisaties in de maakindustrie. Want hoe beter de productieaantallen matchen met de vraag, hoe lager de voorraadkosten en hoe hoger de servicegraad. Hoe dit er in de praktijk uitziet? Bij onze klanten MidOcean, Remeha en Avebe hebben we SAP Advanced Planning & Optimization (APO), de voorganger van IBP, geïmplementeerd. De overkoepelende uitdaging bij deze bedrijven lag in het nauwkeuriger kunnen plannen en sneller voldoen aan de wisselende klantvraag. Dankzij Advanced Planning worden bij al deze bedrijven de verkoopdata, voorraadgegevens en machinecapaciteit gecombineerd tot een realistisch operationeel plan. Hierdoor wordt de operationele planning op een integrale manier benaderd, met optimale afstemming tussen logistiek, bedrijfsbureau en customer service. De expertise die wij onder andere bij klanten als Fujifilm opgebouwd hebben, maakt dat we als geen ander in staat zijn om de Sales & Operations binnen bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Wij zijn gespecialiseerd in duurzame supply chain oplossingen, we doen niet anders. 

Ontdek meer over SAP Integrated Business Planning 

Hoe verlaag je de totale kosten van de supply chain, reageer je snel op klantvragen en neem je betere en beter geïnformeerde beslissingen? Klik op de onderstaande knop voor meer informatie:

Deel:

Gerelateerd