< Terug naar overzicht

Het optimaliseren van je productieproces doe je met Quinso Manufacturing Execution System (QMES)

Eerder dit jaar vond de interactieve digitale sessie ‘Haal het maximale uit je productieproces’ plaats. Marc van der Zon, Director Sales & Marketing bij Quinso, opende de sessie met de woorden: ‘Ons doel is om bedrijven in de maakindustrie mee te nemen op de weg naar een zo efficiënt mogelijk productieproces en hen te helpen bij het worden van een intelligent manufacturer’. Vervolgens kwamen Wouter Vervoort en Jurgen de Jong, Quinso experts vanuit de implementatie en techniek, aan het woord. Ook deelde Rens Konings van CoreDux, een organisatie die het traject al heeft doorlopen, zijn ervaring. Na het plenaire gedeelte was er nog een interactief deel. Zo’n 20 professionals op het gebied van supply chain, business consultancy, IT en logistiek gingen hier met elkaar in gesprek over het optimaliseren van je productieproces en de uitdagingen. Volgens de deelnemers was het een geslaagde sessie met zinvolle discussies. ‘By far het meest interessante webinar dat ik het laatste jaar gevolgd heb,’ berichtte René Kuipers, Business Analyst bij MCB, ons na zijn deelname aan de sessie. Ben je benieuwd waar hij dat op baseert? We delen de inzichten uit de sessie graag met je in deze blog.

3 trends in de optimalisatie van productieprocessen

Wouter Vervoort is sinds 2000 betrokken bij verschillende supply chain en productie vraagstukken, onder andere voor Oerlikon, HunterDouglas en CoreDux. Vanuit zijn praktijkervaringen nam hij ons mee in de drie trends die hij ziet bij het optimaliseren van het productieproces:

1.  De klant bepaalt

Zo’n tien jaar geleden zagen we vooral massaproductie. Hierbij bepaalde de producent hoe het product eruit kwam te zien. In de laatste jaren zien we dit verschuiven: klanten willen grotendeels kunnen bepalen hoe het product eruit komt te zien. Wouter noemde hierbij HunterDouglas als voorbeeld, wereldmarktleider op het gebied van raambekleding. Je ziet daar dat ieder gordijn toch net even anders is en dat klanten tegenwoordig zelfs hun eigen prints kiezen.

2. Meer zicht op de productie

We willen steeds meer zicht hebben op het draaien van de productie door middel van verticale integratie: vanuit de planning  naar de machine en van de machine weer terug naar de planning. Ook willen we alle cijfers zoveel mogelijk geautomatiseerd hebben, zodat we er goede analyses op kunnen doen. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in welke storingen het meeste tijd kosten, zodat je gerichter de storingen kunt oplossen die het meeste impact hebben op het productieproces.

3. Steeds veranderende prioriteiten

Klanten willen niet alleen bepalen hoe het product eruit gaat zien, maar ook wanneer ze het precies willen hebben. Om de gordijnen weer als voorbeeld te nemen: mensen zijn met een verbouwing bezig en hebben gordijnen besteld, maar de verbouwing loopt uit of versneld. Dan bellen ze de leverancier op: ‘Kan het ook eerder of later geleverd worden?’ Zo veranderen de prioriteiten continu. Die nieuwe prioriteiten moeten naar de vloer, de papieren moeten gecontroleerd worden en vervolgens moet het weer terug naar boven. En als dat allemaal gedaan is? Dan liggen er weer nieuwe prioriteiten klaar. Dat kan natuurlijk veel eenvoudiger door gebruik te maken van real-time data, zodat meteen de juiste prioriteiten gesteld kunnen worden.

Hoe helpt QMES bij het inspelen op die trends?

Jurgen de Jong is Senior Integratie Specialist bij Quinso en heeft jarenlange ervaring op het gebied van integratie tussen topfloor en shopfloor. Tijdens de sessie legde hij uit wat de voordelen van Quinso’s Manufacturing Execution System (QMES) oplossing zijn en hoe deze bijdragen om het maximale uit je productieproces te halen.

Naadloze integratie met SAP en de fabrieksvloer

QMES is een oplossing die gebruik maakt van SAP Manufacturing, Integration en Intelligence. De oplossing sluit compleet aan bij de standaard van SAP, waardoor QMES de intelligente verbinding richting de fabrieksvloer is. De data van de fabrieksvloer wordt vertaald naar data die geschikt is voor SAP en vice versa. Op die manier wordt gewerkt richting een papierloze fabriek.

Self-explaining user interface

Jurgen leerde ons dat je een user interface kunt vergelijken met een mop: als je hem moet uitleggen is hij niet goed. Zet je dus een scherm neer bij een operator, dan is het de bedoeling dat hij meteen ziet wat hij ermee kan en wat het resultaat van zijn werk is.

Binnen enkele weken in te zetten

QMES is opgebouwd uit de ervaring die Quinso de afgelopen jaren opdeed bij klanten. We zagen dat het proces bij de meeste klanten binnen de maakindustrie enigszins hetzelfde is. Al die ervaring is daarom samengepakt in één oplossing. Hierdoor kan 80 procent van de functionaliteit al in een paar weken worden opgeleverd.

Flexibel genoeg om eigen processen te omarmen

De meeste organisaties werken dan wel op dezelfde manier, maar er zijn altijd organisatiespecifieke processen. Doordat 80 procent in de eerste weken wordt opgeleverd, is er hierna ruimschoots tijd over voor klantspecifieke processen. Quinso werkt volgens de Scrum methode, waardoor het opgeleverde product telkens uitgebreid kan worden met nieuwe functionaliteiten.

Klant aan het woord

Klinken al die voordelen te goed om waar te zijn? Volgens Rens Konings, die verantwoordelijk is voor supply chain en business process management binnen CoreDux, niet: ‘Ik kan alleen maar bevestigen dat het echt allemaal waar is. Na de livegang hadden we mensen geregeld om ondersteuning op de productievloer te geven, maar binnen een half uur liep het als vanzelf. De gebruikers vinden het eenvoudig om met de interface te werken en hebben er veel profijt van, wat we ook terugzien in de rapportages die daar veel beter door zijn geworden.’

Rens geeft ook een aantal tips voor bedrijven die de overstap willen maken:

  • De voorbereiding is erg belangrijk. Ga bij vergelijkbare industrieën kijken wat zij geleerd hebben en wat het hen brengt.
  • Zorg dat je vooraf het IT- en proceslandschap helder hebt. Zo weet je waar potentiële bottlenecks zitten en kun je op tijd bijschakelen.
  • Denk niet in de technische details van de oplossing, maar in het gewenste eindresultaat. De specifieke oplossing om dat eindresultaat te bereiken volgt dan vanzelf.
  • Begin met de basis en ga na de livegang pas verder doorontwikkelen. Hoe cliché het ook klinkt, de beste ideeën voor meer gebruiksvriendelijkheid komen uit de praktijk.
  • Is je organisatie niet gewend aan verandering? Denk dan goed na over change management. Zorg dat je blijft doorontwikkelen en evalueren, zodat je mee kan bewegen met de vraag die vanuit de markt komt.

Interactieve deel

Nadat Rens vertelde over de succesvolle implementatie van QMES bij CoreDux werden de deelnemers opgedeeld in twee parallelsessies onder leiding van Wouter en Jurgen. Er bleek veel interesse te zijn in wat QMES precies is en deelnemers namen enthousiast deel aan de discussie. Ook werd er gesproken over het belang van het op orde hebben van de Master Data voor het starten met QMES. Daarnaast herkenden de deelnemers de wens om verder te digitaliseren en af te stappen van papieren aansturing.

Tot slot

Marc van der Zon sloot de sessie af met een korte samenvatting: ‘QMES helpt je dus met het integreren van de topfloor en de shopfloor, zodat je kan leveren wat er beloofd is en op tijd. Het is een oplossing die op korte termijn in te zetten is en vervolgens verder uitgebreid kan worden. Het uiteindelijke doel is een papierloze shopfloor en de juiste interface kan ervoor zorgen dat er snel geoptimaliseerd wordt. CoreDux is het bewijs dat wat wij doen ook echt in de praktijk werkt.’

Met groot plezier hebben wij deze sessie georganiseerd en kijken we terug op relevante en zinvolle inhoudelijke gesprekken. Voor de deelnemers en voor ons. Dit gaan we daarom in de toekomst zeker herhalen. Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Stuur dan een email naar info@quinso.com, dan zal je hiervoor terzijnertijd een uitnodiging ontvangen.

De verhalen van Wouter, Jurgen en Rens kun je overigens hier ook luisteren en bekijken. Meer informatie over QMES vind je hier. En wil je weten wat Quinso’s QMES specifiek voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan rechtstreeks contact op met Wouter via 06-23731994 of wouter.vervoort@quinso.com. Hij gaat er graag met je over in gesprek.

Deel:

Oplossingen uit dit artikel

QMES on BTP

Intelligenter en slimmer maken van productiefaciliteiten met het oog op kostenbesparing, efficiency, flexibiliteit en kwaliteitsverbetering.

Manufacturing Integration & Intelligence

MII is een verbinding tussen de machines op jouw werkvloer en de operationele (ERP-)systemen binnen jouw organisatie.

Gerelateerd